American history X

Po Fight club'o užsikrėčiau nedidelė Edward Norton manija :}} Taigi vakar parsisiunčiau filmą, kur kaip žmonės sako, jis įkūnijo vieną iš įdomesnių personažų. Taigi, american history x.



Tai pasakojimas apie du brolius, Dereką (Norton) ir Denį (Furlong), kurių tėvą, gaisrininką, nužudo juodaodis narkotikų prekeivis. Nuo to laiko, vyresnėlio Dereko širdyje užsimezga didžiulė neapykanta visiems NEbaltaodžiams. Jis įsitraukia į neo-nacių judėjimą ir tampa gyva legenda brutaliai nužudęs du juodaodžius, kurie naktį laužėsi į jo automobilį. Už šį žygdarbį, jis trims metams pasodinamas į kalėjimą, o jo jaunėlis brolis, įkvėptas brolio, toliau skleidžia propagandą ir neapykantą prieš visus nebaltaodžius. Mokykloje, jis buvo paprašytas parašyti rašinį remiantis knyga. Denis savo rašinyje rėmėsi nacistinėmis idėjomis, Hitlerio knygą "Mano kelias". Jo istorijos mokytojas, juodaodis, suteikia jam ultimatumą - arba lėks iš mokyklos arba iki rytojaus parašo rašinį apie savo brolį Dereką. American history x. O kaip tik tą dieną iš kalėjimo grįžta jo didvyris, jo brolis Derekas. Bet jis pasikeitęs.. Užsiauginęs plaukus, norintis baigti visą tą nesąmonę su naciais ir juodaodžių niekinimų. Kas atsitiko? Kas kalėjime galėjo atsitikti tokio, kad pakeitė Dereko viso gyvenimo ideologiją?
Kalėjime Derekas galėjo rinktis. Būti iš vien su kitais skustagalviais naciais ar išlikti savimi. Ten jis gauna darbą, su vienu juodaodžiu jis turi tvarkyti skalbinius. Iš pradžių, jis nė nesivargina praverti burnos šiaip juodukui, nors šis tik kalba ir kalba ir kalba.. Galiausiai, pamynęs visus savo principus, Derekas ima nuoširdžiai bendrauti su savo vargo broliu. Pamatę tokią išdavystę, kiti kalėjimo naciai nusprendžia pamokyti Dereką. Šie jį žiauriai išprievartauja kalėjimo dušuose. Po šio įvykio, kalėjimo ligoninėje Dereką aplanko Denio istorijos mokytojas. Jo klausimas "Ar tu didžiuojiesi savo gyvenimo pasiekimais?" priverčia Dereką rimtai susimąstyti...
__________

Nortonas yra nuostabus. Jis sugebėjo įkūnyti tikrai prieštaringą ir įdomų personažą. Derekas iš pradžių buvęs bebaimis, nuožmus ir šaltakraujis nacis, filmo pabaigoje virsta visiškai kitu žmogumi: jautriu, rūpestingu, nors tokio pat šalto proto globėju.

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą

About this blog

Čia yra vieta, kur tokia persona, Indrė, dalinasi savo mėgstama/nauja muzika, recenzijomis, muzikinėmis mintimis ir pamąstymais. Įdomaus skaitymo!